captain

Ruga lui Ezicăprar

Penalii scoate-i la raport, femeie, cu denunţuri scrijelite pe beţe de cort, adu-i ruşinaţi în lanţuri,

bear

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

S&P

“Accident aviatic” pe Wall Street. O aşchie a ajuns şi la Bucureşti

Bursele europene au fost afectate după crahul de pe Wall-Street. Inclusiv cea de la Bucureşti, care a deschis cu un -3%. Indicele S&P 500 (un barometru al creşterii economiei americane) a pierdut aproape zece procente în mai puţin de o citeşte

Gaina 0

Cum văd Irma néni creşterea economică şi Moş Laie, Unirea?

Irma-neni e încă o femeie în putere. Are grijă de gospodăria sa dintr-un sat din Harghita. Copiii-s duşi în Germania la muncă. Creşte găini de ouă. Acum nu mai are decât 80 de găini. Ouă mai puţine dau iarna.

Nero

Gărzile pretoriene au provocat căderea Romei

Churchill avea o vorbă: “Învață istoria. În istorie sunt toate tainele politicii.” Poate că Dragnea a citit mai mult decât a spus…. Sfârşitul Republicii l-a găsit la conducerea statului roman pe Augustus, cel care s-a autoproclamat Princeps (cel dintâi), fără citeşte

Adio, Telekom

telefon vechi

Peste Bucureşti a căzut din toamnă magenta, un fel de purpuriu de iarnă. “T”-uri coborau din te miri ce zmeie. Staţiile de autobuz purtau culoarea promoţiei. Până şi la mitingul pro Iohannis am dat de baloane ale noului brand. Aşa am aflat că Felix Tătaru s-a ocupat de rebranding-ul Romtelecom, transformat de noii patroni, Deutsche Telekom, în Telekom. Un ziar anunţa că se va vinde bijuteria coroanei: Turnul Palatului telefoanelor, una dintre cele mai înalte clădiri din lume în perioada interbelică.

Ajuns acasă, într-una din zile: un ţâr. Nu pe fix, pe mobilul Vodafone. Individul de la capătul firului, cunoscând că mi se apropie scadenţa contractului, mi-a făcut o nouă ofertă. Credeam că un client vechi de aproape 20 de ani fi-va respectat de noul partener german. Nici vorbă. Mi-a turnat baliverne, cu bitzi şi fibre optice. Trebuia să plătesc cu vreo 40 de lei în plus, pe lună. L-am întrebat: “odată cu venirea nemţilor vi s-au mărit salariile sau trebuie ca noi, clienţii, să plătim rebranding-ul?” Nu mi-a răspuns. M-am decis să renunt. Am fost  de câteva ori la magazinul din Dorobanţi. Una dintre vânzătoare mi-a explicat că nu pot face nimic până ce nu se termină contractul. Recent, “la absolvirea”de contract, m-am prezentat frumos la magazinul din bv Mihalache. O oră am aşteptat la coadă. În sfârşit, m-a preluat şi pe mine unul. I-am spus că renunţ. Mi-a dat o hârtie. Am scris şi semnat.

După trei săptămâni, mă sună o doamnă. Îmi face o ofertă mai joasă, ca preţ, dar cu mai puţine facilităţi. Nimic să mă dea pe spate. I-am spus că portez numărul la altă companie. M-a rugat să fiu atent ce semnez pentru că ceilalţi mint. Am să fiu atent.

cabina_romtelecomDupă 20 de ani, Adio Romtelecom. Compania românească a şi murit.  Şi acum râd când le povestesc prietenilor cum primeam corespondenţa de la diferite surse în spatele telefonului public de lângă televiziune. În fiecare seară, treceam să-mi iau plicurile trimise de “zeii” zilelo care doreau să rămână anonimi. Aşa mi-au venit file din povestea lui Horia Roman Patapievici, Mihai Răzvan Ungureanu, Bancorex şi altele care n-au nimic în comun cu nemţii.

Îmi aduc aminte cum mă căutau managerii germani pe vremea guvernării Ciorbea şi apoi Radu Vasile.  Nu voiau să dea şpăgi, astfel au ajuns grecii, a căror primi bani s-au jucat la Casino-ul din Calea Victoriei. Femeia care le-a facilitat intrarea îşi caută acum de lucru. Nemţii mi-au spus că oricum peste zece ani se vor întoarce. Şi s-au întors. Au anunţat că taie salariile, reorganizează compania, nimic spectaculos în oferte. Mai multă disciplină şi mai multă purpură.

Am hotărât să plec. Nici nemţii nu mai sunt ce au fost. Sau poate că nu înţeleg eu nimic din rebranding…

 

Taguri: , , ,

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.