Bursele europene au fost afectate după crahul de pe Wall-Street. Inclusiv cea de la Bucureşti, care a deschis cu un -3%.
Indicele S&P 500 (un barometru al creşterii economiei americane) a pierdut aproape zece procente în mai puţin de o săptămână.
Ce se întâmplă?
Cei mai bogaţi 500 de oameni din lume au pierdut luni 114 miliarde de dolari, în urma căderilor de pe Wall Street, după ce optimismul faţă de reducerea impozitelor, care a alimentat câştigurile din ianuarie, a dat naştere la îngrijorări legate de inflaţie, scrie Bloomberg.
Mark Zuckerberg are acum o avere e mai mică cu 3,6 miliarde dolari.
Ca și în cazul accidentelor aviatice, experții indică o confluență a factorilor, de la preocupările legate de creșterea ratei dobânzii la Rezervele Federale de până la 3%, până la o relaxare rapidă a tranzacțiilor bazate pe volatilitatea scăzută a piețelor.
America dă tonul la muzică.
După alegerea lui Trump, bursele au luat vânt în pupă.
Prin reducerea cu 1,5 trilioane de $ a taxelor, prin mărirea salariilor, cu o marjă mai mare decât coeficientul prognozat de inflaţie, prin lipsa unui preşedinte al FED, prin încăpăţânarea băncilor americane de a nu reduce rata dobânzilor pentru credite pe termen lung, firavii investitori pe bursă au rămas în aer. Iar avionul nu prea mai are combustibil pentru salvarea lor. Cei puternici au sărit deja cu paraşuta, fiind mai bine antrenaţi şi cunoscând mecanismele financiare ale burselor s-au retras strategic, când plăpândele păsărele credeau că vine primăvara. Odată cu instalarea noului preşedinte al FED, Jerome Powell, care a dat asigurări că sistemul financiar american este “mai solid şi mai rezistent,” decât înainte de criza financiară globală, turbulenţele pe pieţele financiare se vor mai calma.
Ceea ce nu se spune zilele acestea, e că acţiunile pe Wall Street au explodat din martie anul trecut. Cine a pariat pe industria americană, pe un dolar slab, pe acţiunile coloşilor din Rodos, Standard &Poors, G.P. Morgan, şi nu s-au lăcomit, au ieşit pe plus. Dar ce artist se retrage în plină glorie?
Ca în orice accident, unii au supravieţuit, alţii au ratat aterizarea.
Ce se înţelege din accidentul aviatic de pe Wall-Street? Că există mulţi bani în piaţă şi lumea se orientează mai mult spre consum. Maşinile electrice au vândut acţiuni ieftine în SUA. Buble-gamerii s-au aruncat să cumpere. Ţuchenbergii au pierdut aproape 100 de miliarde. Ce-i pasă gâştii că pierde penele de pe o aripă?
Pe bursele internaţionale acum îşi fac loc scafandrii profesionişti, care “buy the dips” scormonesc adâncurile, prospectează, iau diferiţi corali, dar Marea Barieră rămâne deschisă noilor furtuni.
După o scădere semnificativă a prețului unui titlu sau a unui indice bursier, investitorii inteligenţi, care au şi resurse, achiziționează stocuri diferite de acţiuni căzute pentru a valorifica pe plus un eventual „upswing.”
Şi nimic nu prevesteşte criza.
Faptul că Bursa e în fibrilaţie abruptă e un semn că e vie.
Taguri: accident, bursa, criza, financiara, maşini electrice, upswing, wall street