O reţetă simplă, dar rafinată pentru mese mai deosebite.
– o raţă
– 3-4 portocale
– o lămâie
– 4-5 roşii cherry
– două cepe
– 100 gr de nucă măcinată
– piper
– ghimpir
– zahăr
– scorţişoară
Se încinge cuptorul la 200 de grade.
Tava se unge cu ulei. Raţa se curăţă bine de pieliţe. Se împănează bine cu boabe de piper, cimbru, sare şi ghimpir. Se aşează pe un pat de rondele de ceapă. Peste ea, felii rotunde de portocale şi câteva frunze de dafin. Două căni de vin alb sunt indicate pentru frăgezire. Întreaga compoziţie se acoperă cu o folie de aluminiu. Se ţine cam o oră la 150 de grade. În acest timp se caramelizează o ceşcuţă de zahăr peste care se toarnă nuca pisată şi suc de lămâie. Amestecul se toarnă peste raţa rumenită. Raţa mai intră o tură de 10-15 minute în cuptor pentru a prinde o crustă, fără folie.
Raţa caramelizată se poate servi cu cartofi fierţi şi cu murături. Ardelenii preferă, după reţeta habsburgică, o ţâră de compot de vişine.
Pâinea prăjită e indicată. Amestecul de dulce acrişor e o delicatese a naturii.
Commentarii (2)
Feb 9, 2012
geta macici
pare minunat! Cu ce se poate inlocui ghimbirul, habar nu am ce sroma poate fi?!?
multumesc pentru raspuns
Feb 9, 2012
Marius Ghilezan
cu ustoroi