foto Vasi Băescu
Regele Mihai i-a înmânat lui Adrian Nastase premiul Omul anului 2003 al revistei VIP. Gestul său a lăsat mască opinia publică. Personal, nu mi-am ascuns niciodată opiniile pro-monarhice şi încrederea în Dinastia care a construit România modernă. “Acum ce o să scrii?”, mi-au replicat colegii.
Pentru Casa Regală, actul săvârşit este unul dedicat naţiunii. O serie de comentatori văd un semn de intrare în normalitate, în timp ce majoritatea consideră gestul ca o nouă abdicare.
Ce a păţit Mihai l de România? A fost ţinta celor mai abjecte diversiuni după revoluţie. Totuşi, în 2001, a fost de acord cu propunerea lui Ion Iliescu de “reconciliere istorică”. A cinat, s-a lăsat sărbatorit în propriul palat, s-a îmbrăţişat în faţa televiziunilor şi a acceptat sărutul lui Iuda. Mulţi îşi mai amintesc zâmbetul vesel al preşedintelui şi figura tristă a fostului suveran.
Regele Mihai s-a împăcat cu viaţa. I s-a retrocedat Castelul de la Săvârşin şi stă cu chirie la Palatul Elisabeta. Costurile de întreţinere sunt însă peste posibilităţile financiare ale familiei. Să fie acesta costul unui compromis?
Mulţi dintre susţinătorii familiei regale au încetat să mai ofere ajutoare financiare după colaborarea cu guvernul lui Năstase. Românii cu bani din exil, care au fost zeci de ani urmăriţi şi-n gurile de metrou de Securitate, au considerat compromisul inacceptabil.
Familia sa circulă liber astăzi prin România. Nu se mai revarsă puhoaie de oameni pe străzi. Regele e privit, mângâiat şi respectat.
Dupa revoluţie, Mihai I era considerat o alternativă la puterea criptocomunistă. Un milion de români l-au aşteptat ca pe un salvator. Nu a fost lăsat de sfetnicii săi să urce în primul avion după 22 decembrie 1989. Regele a ratat atunci momentul. Cu prilejul Sărbatorilor de Paşte din 1992, s-a înregistrat “cel mai profund act de iubire: dintre popor şi regele său”, cum avea să descrie Gabriel Liiceanu momentul. După plecarea sa, iluziile au fost înghiţite de realităţi, iar regele şi-a continuat pribegia. În timpul mandatului lui Emil Constantinescu, uzurpatorul de voturi monarhiste, Mihai a continuat să fie trist. A pierdut orice speranţă, dar nu-şi pierduse încă Demnitatea.
Astăzi, ca “semn de normalitate”, dă premii, diplome şi medalii, într-un ritm care o face invidioasă până şi pe Andreea Marin. Regele a ajuns un agent de imagine. El îşi consumă din prestigiu, face tranzacţii punând la mezat propria demnitate, îşi negociază prezentul, dar cu ce preţ?
De 14 ani, rămânem spectatori la un circ perpetuu. Acum, de sărbatoarea Solstiţiului, regele dă onorul lui Năstase. În aceeaşi perioadă a anului, de Saturnalii, vechii romani răsturnau, sub îngăduinţa împăraţilor, toate valorile. Saltimbancul devenea rege pentru patruzeci de zile, după care era sacrificat. Disperaţii mai pot avea un bonus de tot atâtea zile să poată înţelege actul consumat la serbarea de iarnă a revistei VIP.
Evenimentul zilei, miercuri, 17 Decembrie 2003
Taguri: Adrian Nastase, emil constantinescu, Omul anului 2003, premiile revistei VIP, refele si saltimbancul
Commentarii (2)
Jun 26, 2014
Regele Mihai şi “Grupul Infracţional Organizat” (2) Adrian Năstase | tudorvisanmiu
[…] Marius Ghilezan, Evenimentul zilei, miercuri, 17 Decembrie 2003 […]
May 18, 2016
Nu toţi regaliştii tac. Dar cine sunt „mişeii Regelui”? – Organizaţia de tineret a Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei
[…] inconfortabila ipostază de a fi oferit premiul revistei VIP prim-ministrului Adrian Năstase (vezi Regele şi saltimbancul), este astăzi – precum alţii – mult mai puţin înţelegător faţă de […]