Expresia “antioxidantele sunt bune, iar radicalii liberi sunt răi” rămâne strigătul plâns al unei generaţii trecute, afirmă prestigioasa publicaţie The Telegraph. Specialiştii susţin că există încă temeri legate de interacţiunea celor două zone şi că dozele sporite de antioxidanţi ( vitamine n.a.) pot cauza pagube serioase celulelor umane.
Cercetătorii americani de la Institutul inimii Cedars-Sinai din Los Angeles au publicat recent un studiu în revista “Stem Cells” care demonstra că o doză mare de suplimente antioxidante, precum ar fi vitamina A şi E, provoacă riscuri de schimbări periculoase în celulele umane.
“În termeni simpli, luarea unor doze de antioxidanţi suplimentari, îţi creşte riscul de cancer,” a explicat Dr Eduardo Marbán, liderul grupului.
Punctul de plecare al studiului doctorului Marbán este că trupurile noastre generează o clasă de molecule numite radicali liberi, atât ca un produs secundar al proceselor noastre metabolice normale şi, ca urmare a contactului cu poluanţi. Aceste molecule reactive conţin atomi de oxigen cu electroni nepereche. Deoarece electronii au o tendinţă foarte puternică să existe într-o pereche, mai degrabă decât un status nepereche, radicalii liberi caută electroni de la moleculele din apropiere. Acestea sunt apoi convertite în radicali secundari care înmulţinud-se provoacă o reacţie în lanţ de leziuni ale ţesuturilor noastre.
În 1956, omul de ştiinţă Denham Harman din California a lansat teoria că procesul de îmbătrânire a ţesuturilor umane se datorează atacurilor radicalilor liberi şi că un consum mare de fructe ar diminua rolul acestora.
Prima fisură apărută în această argumentaţie a apărut prin anii ’90 când cercetători ai Institutului american de Cancer au ajuns la concluzia că excesul de beta-caroten (Vitamina A) poate duce la un risc crescut de cancer la plămâni.
Până la mijlocul acestui deceniu, entuziasmul iniţial – cu privire la capacitatea vitaminei E de a preveni bolile de inimă şi speranţele că suplimentele de vitamina C ar putea prelungi viaţa noastră – s-a mai diminuat. “Mesajul este simplu:” Nu cumpăra suplimente antioxidante, pentru că acestea nu vor face nici un bine, ” spune dr. David Gems de la Universitatea din Londra şi nu vor realiza o îmbătrânire sănătoasă. “Teoria stresului oxidativ este în continuare foarte şubredă şi nu este în mod clar conducătorul auto al procesului de îmbătrânire.”