Medi și puiul de lăstun

Medi, cu ochiul sticlos şi clonţul ei mare cât veacul, trăncăneşte despre moarte şi viaţă puiul de lăstun aşteaptă lămurirea.

Ultimul jucător al Ripensiei a plecat puţin

Gheorghe Glisici, extrema stânga a juniorilor Ripensiei Timişoara, a plecat să reîntregească echipa celestă. A fost ultimul supravieţuitor al epocii când cluburile româneşti jucau de la egal la egal cu marile formaţii europene.

Italia sub zodia celor “5 stele”

Mişcarea “5 stele,” ultranaţionalistă, înfiinţată în anul 2009 de comediantul italian Beppe Grillo,  a obţinut ieri, conform Exit-Poll-urilor, 29% din sufragiile alegătorilor din cizmă.

Ruga lui Ezicăprar

Penalii scoate-i la raport, femeie, cu denunţuri scrijelite pe beţe de cort, adu-i ruşinaţi în lanţuri,

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

Wake up, salvatori de Roşia Montană! Scoateţi Iphone-urile şi Ipad-urile la luptă!

Sâmbătă Piaţa Constituţiei din Bucureşti. Frig de îngheaţă pavajul. Activiştii ecologişti strâng protestatari cât de o poză şi un clip pe youtube. Bune şi ălea pentru dosarul de finanţare. Zgribuliţi şi fără chef, salvatorii Roşiei Montane ţin pancarte roş-verzi. De parcă suntem la Budapesta. Agitatorii cer vehemenţă. Tonuri baritonale. Nu obţin decât piţigăieli.

Greenpeace şi Sorosica, câinii vedetei Eugen David, unul dintre puţinii contestatari locali ai proiectului Roşia Montană Gold Corporation, rămân să audă acasă vocea gravă a minerilor care strigă: “Jos şomajul!” Ce nume au primit potăile. Inspirate probabil de la primii conchistadori. Fac pariu că nimeni din Piaţa Constituţiei nu ştie cum se traduce Alburnus Maior, nici de  ce azi fosta aşezare lucrativă a romanilor poartă culoarea roşie în denumire.

Pe parcartele ecologiştilor se pot citi: “Roşia Montană este România, Roşia Montană este şi a mea” sau “Roşia Montană nu va dispărea, oamenii de aici nu vor pleca”, protestatarii scandează lozinci precum “Avem toţi o rană, Roşia Montană!”, “Salvaţi Roşia Montană!” sau “Trădarea de ţară, în aur se măsoară!”. Nimic despre dreptul la viaţă al localnicilor.

La peste 400 de km, în Piaţa centrală din Roşia Montană, contrapotrotestul minerilor. Nu merg la Bucureşti. Aşteaptă o decizie justă acasă. Printre sfinţii de gheaţă şi la adăpost de ghiarele urşilor. Nu mai sunt conduşi ca pe vremuri de Miron Cozma.

“Roşia Montană se salvează la Roşia Montană,” “Vrem locuri de muncă, nu locuri de veci,””stăm pe aur şi murim de foame,” “Jos şomajul!” scrie pe pancartele celor care vor să se salveze singuri, nu prin intermediari.

Agenţiile de presă vorbesc despre 300 de protestatari al Bucureşti şi de aproape 1.000 la Roşia Montană. Salturile cantitative nu duc la salturi calitative. Asta o ştim. Dar comedia salvării Roşiei Montane are scenariul şi coregrafia tot mai obosită. Până şi minerii sunt mai creativi. Se poate, domnilor activişti?

Cele două mitinguri în oglindă au apărut ca urmare a anunţului făcut de ministrul mediului, Laszlo Borbelyi că în proporţie de 90% este de acord cu acordarea avizului de mediu, necesar demarării lucrărilor de exploatare. Şi asta îi scoate din minţi pe hărţuitorii din umbră, pe liderii oengeurilor care îşi pierd obiectul muncii şi trebuie să se întoarcă la I-phone, I-pad-urile luate din alte proiecte. Păi, ce n-ar fi mâncat şi gura lor în faţa unui tembelizor 3D cu toate furculisioanele de salvare?

Mai sunt şi râşii de salvat şi mistreţul cu colţi de argint. E loc. În plus sunt multe răni de vindecat. Apropo, că vine vara… Mergeţi la Vama veche şi vedeţi modelul de salvare, marca Mircea Toma.

Lupta cu like-urile continuă!

Balaurul capitalist nu poate fi înfrânt decât cu Iphone-ul şi cu Ipad-uri. Războaiele sunt azi mai rafinate.

Unii cu sapa, alţii scot mapa cu mărul… Tabla aia subţire, bună şi de folosit pe pârtie.

“Săriţi cu toţii şi strigaţi tare, Roşia Montană nu e de vânzare!” Evident e un îndemn făcut de pe  laptop, în plină noapte. Între o frecţie şi un duş cald.

Taguri: , , , , , ,

Articole asemanatoare

Commentarii (14)

 1. Jan 29, 2012

  Bogdan

  Oamenii exagereaza foarte mult cu acest proiect, se leaga de lucuru total neadevrate , Rosia Montana nu se vinde , ea are un parteneriat cu o firma canadiana si stat si ambele au de castigat pentru ca statul nu are banii pentru a suporta singura cheltuielile precum si tehnologia.Si astazi avem nevoie de aur nu in viitor, suntem datori vanduti

 2. Jan 29, 2012

  Catalin

  Anuntat cu vreo doua saptamani inaine, mare minting mare, ei sperau sa vina oamenii si nu doar activistii dar uite ca oamenii se mai trezesc si la realitate si nu se prezinta la proteste anti locurile de munca si anti venituri la buget. Aporpo imi palce analogia cu produsele apple ale ong-urilor sigur e adevarata

 3. Jan 29, 2012

  dana

  Ghilezan, ai fost si tu cumparat? De cine? De basescieni sau de canadieni?

  PS

  Toma e un jeg, dar si aia de la Gold Corporatioan sunt niste jeguri.

 4. Jan 30, 2012

  Paul

  Asta ii doare pe ei cel mai tare ca raman fara obiectul muncii.Sunt ong-uri care activeaza pentru “salvare” de mai bine de 12 ani dupa cum spunea si ministrul mediului, singura lor problema fiind ca nu au incercat sa salveze nimic, doar au incasat niste sume care nu au fost deloc mici

 5. Jan 30, 2012

  oana

  Protestatarii au stat in piata Constitutiei si…? Nu s-a intamplat nimic, oamenii in continuare nu au locuri de munca , iar casele stau sa se darme in continuare!!

 6. Jan 30, 2012

  Marius

  Mai mare rusinea, in Rosia Montana erau mai multi oameni care s-au strans pentru a informa lumea ,ca ei vor ca acest proiect sa inceapa, in timp ce in piata Constitutiei erau doar 300 de oameni amarati, care nici macar nu stiau ce sa zica!

 7. Jan 30, 2012

  Monica

  Cine sunt salvatorii Rosiei Montana? Cei care flutura o pancarda sau cei care sunt la fata locului si incearca sa faca ceva cu adevarat pentru acea comunitate si care vor sa munceasca ceva, vor sa continue i meserie veche de 2000 de ani!

 8. Jan 30, 2012

  Anda

  Bun titlul! Ma gandesc ca “salvatorii” au bani de iphoneuri si ipaduri, rosienii d-abia au ce manca. Ce diferenta,nu? si atunci pe cine sa ascultam? nu pe cei care isi doresc proiectul, adica localnicii,care vor sa traiasca mai bine?

 9. Jan 30, 2012

  Tudor

  Aceste proteste nu au salvat , nu au investit nu au adus proiecte nu au facut nimic pentru Rosia Montana.Cum sa le sustii cand cand tara moare de foame si noi stam pe aur.

 10. Jan 30, 2012

  Zaharia

  Observ ca pe unul dintre bannere scrie “vrem cultura, nu cianura”. Nu ma pot abtine sa nu zambesc. Cu acest banner au aratat ca nu au habar pentru ce protesteaza. e clar ca nu sunt constienti ca prin proiectul asta se aloca si 70 milioane de dolari in patrimoniu, bani pe care nici ministerul Culturii, nici al turismului, nu i-au alocat, vreodata, pt zona asta. Asa ca, prin acest proiect, si cultura va avea o sansa. altfel, cred ca ne putem lua adio de la ea.

 11. Jan 30, 2012

  semae

  Da, domnule, ce puii mei vor astia cu laptopuri si ipoduri? ONG-uri platite de agenti straini ce le-au pictat inclusiv sigla cu rosu si verde (hehe…stiti la ce ma gandesc, nu?) si i-au invatat niste sloganuri de tot kktul si jena…Sa ii lase in pace pe minerii astia cuminti si cu minte ce vor sa lucreze cinstit si just, mineri neinregimentati, mineri virtuosi si simpli, cu brate de otel si pumni de titan…ce stau pe aur si mor de foame…
  De acord, maestre Gagalzan, e momentul sa terminan cu circul, cu fronda…LA PUSCARIE TU IPOD SI APPLE SI LAPTOP SI ONG! Nu ne mai confiscati tara.

 12. Jan 30, 2012

  Ana

  Nu i normal sa murim de foame, sa ne plangem in permanenta ca nu avem nimic, sa ne imprumutam pana ne ingropam in datorii, cand noi avem rezurse care ne pot imbunatatii foarte usor existenta!

 13. Jan 31, 2012

  Placinta Vlad

  Bună ziua
  Mă iertați că vă deranjez, vin cu rugamintea la d-voastră să ne sprijiniti cu logo-ul campaniei umanitare ”Să fim oameni…”( http://safimoameni.blogspot.com/) pe blogul/ site-ul d-voastra Dorind din această campanie să ajutam cât mai mulți copii.Aștept răspunsul d-voastră la pagina de e-mail safimoameni@yahoo.com.Vă rog să-mi trimiteți și link-ul blogului d-voastră
  Vă mulțumesc frumos!
  Împreună putem schimba vieții!
  Campanie initiata de site-ul Pantocrator.ro

 14. Feb 2, 2012

  george

  Astia cu salvatul lor sunt chiar ridicoli si nici credibilitate nu mai au. Bine ca rosienii s-au adunat si s-au facut in sfarsit clar auziti

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.