Medi și puiul de lăstun

Medi, cu ochiul sticlos şi clonţul ei mare cât veacul, trăncăneşte despre moarte şi viaţă puiul de lăstun aşteaptă lămurirea.

Ultimul jucător al Ripensiei a plecat puţin

Gheorghe Glisici, extrema stânga a juniorilor Ripensiei Timişoara, a plecat să reîntregească echipa celestă. A fost ultimul supravieţuitor al epocii când cluburile româneşti jucau de la egal la egal cu marile formaţii europene.

Italia sub zodia celor “5 stele”

Mişcarea “5 stele,” ultranaţionalistă, înfiinţată în anul 2009 de comediantul italian Beppe Grillo,  a obţinut ieri, conform Exit-Poll-urilor, 29% din sufragiile alegătorilor din cizmă.

Ruga lui Ezicăprar

Penalii scoate-i la raport, femeie, cu denunţuri scrijelite pe beţe de cort, adu-i ruşinaţi în lanţuri,

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

Ultimul jucător al Ripensiei a plecat puţin

Gheorghe Glisici, extrema stânga a juniorilor Ripensiei Timişoara, a plecat să reîntregească echipa celestă. A fost ultimul supravieţuitor al epocii când cluburile româneşti jucau de la egal la egal cu marile formaţii europene.

Gioca îi spuneau prietenii. A trăit 89 de ani pentru a mărturisi o vreme de poveşti nepoţilor. A fost o fire deschisă, cu un umor nebun.

Născut în Denta, judeţul Timiş, într-o familie de sârbi, a jucat înainte de instaurarea comunismului la  Dinamo Pančevo. S-a reîntors în ţară la vremea când alţii luau calea exilului. A absolvit Facultatea de mine din Timişoara. Jucând la Ştiinţa pentru o scurtă perioadă de timp, prin anii ’55-’58, n-a prins loc în echipa de aur. A plecat la Ploieşti.

Stabilit la Bucureşti cu iubirea vieţii lui Zagorka a lucrat la Metale rare. Din postul de inginer a plecat în îndepărtata Chile, unde a prins schimbarea lui Allende şi primii ani ai dictaturii lui Pinochet. Glumeţ din fire, foarte serios însă în activităţile sale, a fost invitat de către un canadian să emigreze în ţara arţarilor de nord. I-a răspuns că are o casă prea mare şi greu s-ar muta. Investitorul i-a promis că vine a doua zi cu o navă şi-l duce pe sus cu casă cu tot.

S-a întors în ţară, când mulţi îşi riscau viaţa, trecând Dunărea înot. Securistul fabricii i-a replicat: “te-ai întors? Eşti nebun,” conform relatărilor blogerului Răzvan Toma şi preluat de Prosport.

Academicianul profesor doctor Dorin Sarafoleanu, un apropiat al său, mărturiseşte că odată s-a trezit cu el la Clinica de ORL din cadrul Spitalului Griviţa, azi Sfânta Maria. Auzise că există un medic timişorean acolo. Gioca s-a declarat surprins că a fost recunoscut ca unul dintre componenţii echipei Ştiinţa. I-a legat o lungă prietenie.

“Tovarăşe ministru, sunteţi extraordinar, alergaţi după mingi, cum fugim noi de răspundere.”

Profesorul îşi aminteşte că de la Gioca a învăţat tenisul. Juca sparring partner pentru mulţi miniştrii comunişti. Dacă mulţi mimau entuziasmul sau serveau cu blândeţe, Glisici l-a alergat de mai multe ori, îşi aminteşte dr Sarafoleanu, pe fostul demnitar Maxim Burgheanu. La un lung de linie, scos cu greu de ministru, partenerul timişorean, i-a replicat acestuia: “Tovarăşe ministru, sunteţi extraordinar, alergaţi după mingi, cum fugim noi de răspundere.”

În anii de după revoluţie a fost observator federal. A cochetat şi cu jurnalismul. Chiar şi în perioada cenzurii a publicat texte despre echipa capitalistă Ripensia, de care i s-au legat anii tinereţii şi visele neîmplinite.

Stabilit în Bucureşti, a locuit împreună cu fiica sa Slaviţa Cărmăzan, soţia reputatului regizor. De curând s-a stins şi fosta lui soţie.

A murit în anul Wu Xu al Câinelui. Mi-am tot amânat întâlnirea cu el, până ce s-a făcut prea târziu.

 

 

Taguri: , , , , , , ,

Articole asemanatoare

Comentariu (1)

  1. Jun 1, 2018

    Kiki Rad

    Sunt…trista, Dumnezeu sa-i odihneasca pe Dna si Dl Glisici, pe care am avut bucuria sa-i cunosc relativ bine…, acum ceva ani. C Radusin

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.