Medi și puiul de lăstun

Medi, cu ochiul sticlos şi clonţul ei mare cât veacul, trăncăneşte despre moarte şi viaţă puiul de lăstun aşteaptă lămurirea.

Ultimul jucător al Ripensiei a plecat puţin

Gheorghe Glisici, extrema stânga a juniorilor Ripensiei Timişoara, a plecat să reîntregească echipa celestă. A fost ultimul supravieţuitor al epocii când cluburile româneşti jucau de la egal la egal cu marile formaţii europene.

Italia sub zodia celor “5 stele”

Mişcarea “5 stele,” ultranaţionalistă, înfiinţată în anul 2009 de comediantul italian Beppe Grillo,  a obţinut ieri, conform Exit-Poll-urilor, 29% din sufragiile alegătorilor din cizmă.

Ruga lui Ezicăprar

Penalii scoate-i la raport, femeie, cu denunţuri scrijelite pe beţe de cort, adu-i ruşinaţi în lanţuri,

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

Ştiuca umplută, un rafinament gastronomic

Deşi impune o muncă migăloasă, ştiuca umplută e un rafinament gastronomic. Dezvălui mici secrete culinare. În primul rând peştii trebuie să fie proaspeţi, pentru a putea fi belită pielea ca la şerpi. Lucrul cel mai migălos. Odată operaţiunea gata se sărează şi se pun la frigider. Carnea se taie bucăţi care se pun la fiert. Nu mai mult de două-trei clocote. Apoi se lasă să se răcească.

 

carne

În acelaşi timp se prepară trei pahare de sucuri de portocole şi de morcovi la storcător. Pulpa rămasă se pune separat. Mărarul, busuiocul şi pătrunjelul verde se toacă mărunt. Separat ceapa în 2,3 felii. Se curăţă trei căţei de usturoi, un pătrunjel, o ţelină şi o rădăcină de ghimbir, nu mai mare de 2 cm pătraţi. Ardeiul gras şi roşia se taie bucăţi, nu prea mici.

Într-un vas se pune pâine la înmuiat.

diverseDupă răcirea cărnii de ştiucă se curăţă de oase. Apoi se trece prin tocătorul de carne, împreună cu toate celelalte legume, inclusiv verdeaţa şi pâinea stoarsă.moroci si portocale

carne fara oaseAmestecul se frământă cu ulei de in sau de cânepă, la care se adaugă sare, cimbru şi piper, după gust.peste dezosat

Din frigider se scot capetele de ştiucă şi pieile puse la răcit. Se întind pe o fundul de lemn (lopitău, în ardeleneşte) ca-n imagine şi apoi se umplu cu compoziţia pregătită. La sfâşit pielea se coase cu aţă. Ideal ar fi o aţă chirurgicală.

Peştii umpluţi se pun în tavă şi se ung cu ulei de măsline. Se mai adaugă 2-3 pahare de vin alb.

Cuptorul încins la 180 de grade va primi ştiucile dornice de “pârleală.” La foc mic, nu mai mult de 40 de minute.

S stiuca umplutaSeparat se pregătesc cartofi natur şi mujdeiul sau sucul de lămâie.

Frunzele unei salate verzi se folosesc ca decor în farfurie, peste care se aşează feliile din ştiucile umplute.

Pentru că peştele asezonează cu un Chardonnay sau un Riesling, paharele trebuie pregătite.

Toată tehnica am învăţat-o de la Radu Anton Roman după ce am primit “şpagă” vreo zece ştiuci de la pescarii din Deltă.

Am îmbunăţătit-o de-a lungul anilor. E mâncare domnească.

 

 

Taguri: , , , , , , , , , , , , ,

Articole asemanatoare

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.