Medi și puiul de lăstun

Medi, cu ochiul sticlos şi clonţul ei mare cât veacul, trăncăneşte despre moarte şi viaţă puiul de lăstun aşteaptă lămurirea.

Ultimul jucător al Ripensiei a plecat puţin

Gheorghe Glisici, extrema stânga a juniorilor Ripensiei Timişoara, a plecat să reîntregească echipa celestă. A fost ultimul supravieţuitor al epocii când cluburile româneşti jucau de la egal la egal cu marile formaţii europene.

Italia sub zodia celor “5 stele”

Mişcarea “5 stele,” ultranaţionalistă, înfiinţată în anul 2009 de comediantul italian Beppe Grillo,  a obţinut ieri, conform Exit-Poll-urilor, 29% din sufragiile alegătorilor din cizmă.

Ruga lui Ezicăprar

Penalii scoate-i la raport, femeie, cu denunţuri scrijelite pe beţe de cort, adu-i ruşinaţi în lanţuri,

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

Românii ar fi trebuit să promoveze identitatea secuilor

Că au fost 10.000 sau 100.000 la lanţul uman din Covasna pentru autonomia Ţinutului Secuiesc e mai puţin important pentru Bucureşti. Ce ar fi trebuit să facă românii, zic eu, pentru a preveni astfel de manifestaţii care eu le consider legitime, fiecare are dreptul să se dea cu petul sau cu capul de asfalt, după bunul plac, este să cultive şi să promoveze identitatea secuilor din Transilvania, cu o tradiţie mult mai veche decât a maghiarilor. Astfel, UDMR-ul şi braţul ardelean al guvernului Orban ar fi rămas fără obiectul muncii.

În Panonia secuii, de-a lungul secolelor, s-au amestecat cu avarii, slavii, bulgarii şi românii formând un trib distinct de luptători folosit ca avangardă de triburile maghiare venite din Asia, în sec. IX, sub conducerea ducelui Arpad. Este evident istoric că secuii nu au sosit cu triburile maghiare din zona scitică Atelkuz şi din preajma Volgăi. La venirea hoardelor lui Atilla, ei vorbeau deja o limbă distinctă cu scrierea în rune, ulterior preluate de istoricii maghiari. Influenţa proto-istorică a secuilor a fost evidenţiată atât de tăbliţele de la Tărtăria, cât şi de memoriile aventurierilor vikingi, când au venit năvălitorii unguri în Panonia. Cercetările recente a ADN-ului dovedesc o identitate venită pe filiera cromzonului y din populaţiile româneşti, slave, bulgare şi germane din Panonia. La venirea triburilor maghiare în Panonia secuii formau o populaţie distinctă şi de religie ortodoxă, cum era de fapt întreg aerealul populaţiilor între Tisa şi Munţii Bihorului. Dintre cronicarii arabi și persani care au lăsat informații despre protoungurii de dinainte de strămutarea din spațiul nord-pontic în Pannonia, Ibn Rusta a transmis un detaliu poate semnificativ: printre vecinii maghiarilor se afla și tribul asghil zis și așkil ori eskil. Această populație era un trib protobulgar (implicit ogur sau onogundur). Bulgari erau denumiţi generic locuitorii slavii, românii şi avarii din bazinul Tisei. Ducatul lui Monumerut amintit în Gesta Hungarorum, era format şi pe baza populaţiei ortodocşi din zona Bihorului.

Deci bancul cu cine a rămas fără ţoale sau cal e evident în favoarea românilor care coabitau cu secuii.

Taguri: , , , ,

Articole asemanatoare

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.