Medi și puiul de lăstun

Medi, cu ochiul sticlos şi clonţul ei mare cât veacul, trăncăneşte despre moarte şi viaţă puiul de lăstun aşteaptă lămurirea.

Ultimul jucător al Ripensiei a plecat puţin

Gheorghe Glisici, extrema stânga a juniorilor Ripensiei Timişoara, a plecat să reîntregească echipa celestă. A fost ultimul supravieţuitor al epocii când cluburile româneşti jucau de la egal la egal cu marile formaţii europene.

Italia sub zodia celor “5 stele”

Mişcarea “5 stele,” ultranaţionalistă, înfiinţată în anul 2009 de comediantul italian Beppe Grillo,  a obţinut ieri, conform Exit-Poll-urilor, 29% din sufragiile alegătorilor din cizmă.

Ruga lui Ezicăprar

Penalii scoate-i la raport, femeie, cu denunţuri scrijelite pe beţe de cort, adu-i ruşinaţi în lanţuri,

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

Prea multe vitamine pot fi periculoase pentru sănătate

Expresia “antioxidantele sunt bune, iar radicalii liberi sunt răi” rămâne strigătul plâns al unei generaţii trecute, afirmă prestigioasa publicaţie The Telegraph. Specialiştii susţin că există încă  temeri legate de interacţiunea celor două zone şi că dozele sporite de antioxidanţi ( vitamine n.a.) pot cauza pagube serioase celulelor umane.

Cercetătorii americani de la Institutul inimii Cedars-Sinai din Los Angeles au publicat recent un studiu în revista “Stem Cells” care demonstra că o doză mare de suplimente antioxidante, precum ar fi vitamina A şi E, provoacă riscuri de schimbări periculoase în celulele umane.

“În termeni simpli, luarea unor doze de antioxidanţi suplimentari, îţi creşte riscul de cancer,” a explicat Dr Eduardo Marbán, liderul grupului.

Punctul de plecare al studiului doctorului  Marbán este că trupurile noastre generează o clasă de molecule numite radicali liberi, atât ca un produs secundar al proceselor noastre metabolice normale şi, ca urmare a contactului cu poluanţi. Aceste molecule reactive conţin atomi de oxigen cu electroni nepereche. Deoarece electronii au o tendinţă foarte puternică să existe într-o pereche, mai degrabă decât un status nepereche, radicalii liberi caută electroni de la moleculele din apropiere. Acestea sunt apoi convertite în radicali secundari care înmulţinud-se provoacă o reacţie în lanţ de leziuni ale ţesuturilor noastre.

În 1956, omul de ştiinţă Denham Harman din California a lansat teoria că procesul de îmbătrânire a ţesuturilor umane se datorează atacurilor radicalilor liberi şi că un consum mare de fructe ar diminua rolul acestora.

Prima fisură apărută în această argumentaţie a apărut prin  anii ’90 când cercetători ai Institutului american de Cancer au ajuns la concluzia că excesul de beta-caroten (Vitamina A) poate duce la un risc crescut de cancer la plămâni.

Până la mijlocul acestui deceniu, entuziasmul iniţial – cu privire la capacitatea vitaminei E de a preveni bolile de inimă şi speranţele că suplimentele de vitamina C ar putea prelungi viaţa noastră – s-a mai diminuat.   “Mesajul este simplu:” Nu cumpăra suplimente antioxidante, pentru că acestea nu vor face nici un bine, ” spune dr. David Gems de la  Universitatea din Londra şi nu vor realiza o îmbătrânire sănătoasă. “Teoria stresului oxidativ este în continuare foarte şubredă şi nu este în mod clar conducătorul auto al procesului de îmbătrânire.”

Taguri: , , , ,

Articole asemanatoare

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.