Medi și puiul de lăstun

Medi, cu ochiul sticlos şi clonţul ei mare cât veacul, trăncăneşte despre moarte şi viaţă puiul de lăstun aşteaptă lămurirea.

Ultimul jucător al Ripensiei a plecat puţin

Gheorghe Glisici, extrema stânga a juniorilor Ripensiei Timişoara, a plecat să reîntregească echipa celestă. A fost ultimul supravieţuitor al epocii când cluburile româneşti jucau de la egal la egal cu marile formaţii europene.

Italia sub zodia celor “5 stele”

Mişcarea “5 stele,” ultranaţionalistă, înfiinţată în anul 2009 de comediantul italian Beppe Grillo,  a obţinut ieri, conform Exit-Poll-urilor, 29% din sufragiile alegătorilor din cizmă.

Ruga lui Ezicăprar

Penalii scoate-i la raport, femeie, cu denunţuri scrijelite pe beţe de cort, adu-i ruşinaţi în lanţuri,

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

”POLI” zdrobește coroana spaniolă

 

poli atletico madridStadion: 1 Mai, spectatori: circa 35.000. Șuturi la poartă: 14-9, pe spațiul porții (9-3), faulturi 20-25. Cornere: 7-6. Au marcat: Bungău (min. 44, din 11 m) și Oct. Popescu (min. 64).

(Foto: Madrid, meciul retur. tatăl meu, în dreapta jos)

”POLI” TIMIȘOARA: Jipa – Varga (min. 37, Ionuț), Andreaș, Crăciun, Stoicov – Bungău, Vlaicu, Oct. Popescu – China, Timofte, Rosenblum (min. 87, Mănăilă).

ATLETICO MADRID: Abel – Thomas Carlos, Juan Carlos, Solozabal, Donato – Alfredo Santa, Junio Prieto (min. 62, ”Pizo” Gomez), Manolo, Baltazar – Futre, Rodax.

Cartonașe galbene: Solozabal (min. 34), Manolo (min. 68) și Baltazar. Cartonaș roșu: Solozabal (min. 85).

Au arbitrat: Yusuf Namoglu (cu greșeli), Taner Yalcindag, Abdul Rahman-Arici.

După exact zece ani ”Poli” revine în Europa fotbalistică , cu o nouă mare victorie în fața unui alt mare colos al sportului – Atletico Madrid. O echipă modestă, pregătită cu tact și profesionalism, grupînd ambiții ale unor tineri încrezători în forțele proprii, și-a întrecut condiția, uimind toate agențiile de presă de pe mapamond. Dacă Poli a învins, aceasta se datorează echipei și numai ei. FRF-ul, cel care a uitat că această echipă reprezintă totuși România în Cupa UEFA, ar trebui să-și ștricuiască obrazul și să-și dea la ”călcat” limba pentru a nu păta imaginea echipei în Spania, unde sîntem siguri că-și va trimite măcar un emisar (se va găsi un pișichier din curțile de pe Iosif Conta care să-și plimbe coloana prin piețele Madridului pe banii altora, sîntem siguri). Admirabil a fost mersul pe ață al echipei magicianului Costică Rădulescu. Fulminant acest public timișorean, care prin demnitatea sa dovedește țării întregi europenismul acestui oraș.

Încă din min. 1 Poli lansează o șarjă spre poarta apărată de Abel, Timofte, plecat pe partea dreaptă, centrează la semiînălțime, și Rosenblum nu se descurcă în fața lui Alfredo Santa. În replică, Rodax ratează o bună ocazie. În min. 5, Timofte se trezește scăpat de sub supravegherea lui Juan Carlos Rodriguez și ratează copilărește. (Cît de ușor se putea deschide scorul!) Ocaziile alternează la ambele porți. Min. 12, șut Julio Prieto, se respinge, mingea ajunge la Futre, care, din voleu, reia puternic în dreapta lui Jipa. Poli urcă în atac.

O mare ocazie se irosește în min. 28, cînd Solozabal greșește ca un începător, mingea ajunge la Timofte, care pătrunde cu frică și pasează la Rosenblum, care comite fault în atac. Urmează o perioadă scurtă în care Poli pierde controlul jocului. Treptat se cuceresc poziții dar se remarcă o oarecare teamă de a trage la poartă. Presiunea, totuși, crește. Min. 35, 37, 41, sînt minute de dominare, dar fără materializare pe tabela de scor.

În min. 44, China pătrunde pe partea dreaptă în careu, unde este faultat clar: 11 m! Execută Bungău în dreapta portarului Abel și… GOOOL. (Varga, în min. 38, a fost faultat grosolan și a trebuit să părăsească terenul, ajungînd la Ortopedie, unde i s-a pus GHEATĂ ghipsată. Repausul este de minimum 10 zile).

Repriza secundă accentuează forma deosebită în care se află echipa. Min. 49, Oct. Popescu reia cu capul în vinclu dar Abel reține. Min. 61, Crăciun este faultat la 30 de metri. Execută puternic Timofte. De partea opusă Futre ratează o mare ocazie. Urmează minute de ușoară dominare a oaspeților. Dar ”Poli” revine. Min. 60, cerntrare Oct. Popescu spre Timofte, care reia puternic. Mare ocazie. E încă 1-0.

Antrenorul Tomislav Ivici îl trimite în teren pe ”Pizo” Gomez. Dar vine min. 64, cînd de pe dreapta se centrează.

Timofte mimează săritura ca la handbal și mingea ajunge într-un ciorchine de jucători. Micuțul Oct. Popescu reia cu capul dintre Thomas Carlos și Alfredo Santa. GOOOL: 2-0.

”Poli” are meciul în mînă. Vlaicu etcomp. crează faze de mare spectacol. Stadionul este un vulcan. Se scandează minute în șir ”POLI… POLI” Urmează minute în care adversarul recurge la faulturi grosolane. În min. 85, Solozabal este eliminat. Intră Mănăilă în locul lui Rosenblum, accidentat. Minutele se scurg în favoarea Politehnicii. Puternicul triumghi Baltazar – Rodax – Futre nu-și mai justifică milioanele de dolari…

Cu numai zece ani în urmă, într-o noapte de septembrie, se transmitea: ”Luminile pe Arms Park se sting dar speranțele noastre rămîn vii…” Sperăm ca peste două săptămîni să putem aclama o nouă INCREDIBILĂ CALIFICARE” (Marius Ghilezan)

Mulţumesc lui Mihai Comşulea pentru că a avut răbdare să culeagă articolul meu de acum 23 de ani.

 

 

Taguri: , , , , , , , , , , , , ,

Articole asemanatoare

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.