Medi și puiul de lăstun

Medi, cu ochiul sticlos şi clonţul ei mare cât veacul, trăncăneşte despre moarte şi viaţă puiul de lăstun aşteaptă lămurirea.

Ultimul jucător al Ripensiei a plecat puţin

Gheorghe Glisici, extrema stânga a juniorilor Ripensiei Timişoara, a plecat să reîntregească echipa celestă. A fost ultimul supravieţuitor al epocii când cluburile româneşti jucau de la egal la egal cu marile formaţii europene.

Italia sub zodia celor “5 stele”

Mişcarea “5 stele,” ultranaţionalistă, înfiinţată în anul 2009 de comediantul italian Beppe Grillo,  a obţinut ieri, conform Exit-Poll-urilor, 29% din sufragiile alegătorilor din cizmă.

Ruga lui Ezicăprar

Penalii scoate-i la raport, femeie, cu denunţuri scrijelite pe beţe de cort, adu-i ruşinaţi în lanţuri,

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

Naşterea Regelui

Tot într-o zi de marţi

Este 25 octombrie 1921, iar noaptea s-a aşezat deja în tăcere pe zidurile Castelui Peleş. E aproape 7 şi patruzeci de minute când liniştea e pulverizată de ţipătul scurt al unui nou-născut. Regina Maria îl îmbrăţişează pe Principele Carol. Doctorii Lauros, Romalo şi Manicatide sunt tensionaţi, încercând să se asigure că totul e în ordine cu Principesa Moştenitoare Elena. Doamnele de onoare ale suveranelor zâmbesc corect-protocolar şi invocă divinitatea. Familia Regală are un nou moştenitor: micul Principe Mihai.

Peste doar câteva ore, la Bucureşti, 101 lovituri de tun anunţă Capitalei că Dinastia păşeşte spre viitor. Nimeni nu are de unde să ştie că, peste doar 26 de ani, Mihai va fi forţat de o istorie ambiguă să părăsească ţara. Nimeni nu are de unde să ştie că, peste şase decenii, fostului monarh nu se i va permite să revină în ţară. Nimeni nu are de unde să ştie că, 88 de ani mai târziu, România va scrie în regim telex despre aniversarea celui descris în termenii următori de ziarul „Universul”, în octombrie 1921:

“Ce vremuri îl întâmpină pe prinţul Mihai! Zile de prefacere socială, zorile unei alte lumi, aurora unei democraţii bine înţelese. Lupte omeneşti pot să mai vină încă, frământări sociale nu vor lipsi generaţiunii noastre, închegări noi se vor pune la cale, cetăţi vor pieri şi alte cetăţi se vor aşeza pe locul lor. În tot cazul, generaţia care se ridică şi în mijlocul căreia va zâmbi imaginea noului prinţ, va avea o misiune importantă de îndeplinit.

Ea va trebui să realizeze şi Unirea sufletească a poporului românesc, îndrumându-l spre o educaţie care să-l pună în deplină înţelegere cu democraţia şi spiritul de pace ce e probabil că vor domni pe pământ când cei mai tineri din generaţiunea noastră vor fi îmbătrânit sau vor fi trecut pragul morţii de demult. Steaua prinţului Mihai va lumina pe cerul acelei generaţii de români care se ridică acum. La înălţimea şi în lumina acelei generaţiuni, noul prinţ va avea o cale nouă de străbătut. Fie ca cerul să binecuvânteze România noastră. Fie ca oamenii din vremurile viitoare să evoce amintirea celor de azi, mai cu drag decât ne aducem noi aminte de cei vechi.

Taguri: , , , ,

Articole asemanatoare

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.