Medi și puiul de lăstun

Medi, cu ochiul sticlos şi clonţul ei mare cât veacul, trăncăneşte despre moarte şi viaţă puiul de lăstun aşteaptă lămurirea.

Ultimul jucător al Ripensiei a plecat puţin

Gheorghe Glisici, extrema stânga a juniorilor Ripensiei Timişoara, a plecat să reîntregească echipa celestă. A fost ultimul supravieţuitor al epocii când cluburile româneşti jucau de la egal la egal cu marile formaţii europene.

Italia sub zodia celor “5 stele”

Mişcarea “5 stele,” ultranaţionalistă, înfiinţată în anul 2009 de comediantul italian Beppe Grillo,  a obţinut ieri, conform Exit-Poll-urilor, 29% din sufragiile alegătorilor din cizmă.

Ruga lui Ezicăprar

Penalii scoate-i la raport, femeie, cu denunţuri scrijelite pe beţe de cort, adu-i ruşinaţi în lanţuri,

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

Grupul Holzindustrie este susţinut şi de Iohannis?

Gerald Schweighofer, şeful grupului Holzindustrie Schweighofer, cel care s-a bucurat de privilegii pe timpul guvernării lui Adrian Năstase şi a exploatat peste 29 % din pădurile de conifere din România, proprietarul unor centrale pe bază de biomasă la Rădăuţi şi Sebeş, a declarat recent pentru thediplomat.ro că se gândeşte să-şi mute afacerile în Cehia.

SchweighoferÎn articol el se plânge că a făcut “o mare greşeală” investind milioane de euro în unităţi de producere a energiei regenerabile în România şi că merge în pierdere din cauză că guvernanţii nu s-au ţinut de cuvânt privind modificarea legislaţiei.

Compania austriacă a construit în ţara noastră trei unităţi pe bază de biomasă în baza unor promisiuni privind triplarea subvenţiilor acordate producătorilor de biomasă.
Gerald Schweighofer afirmă că prin întârzierea adoptării acestei legi a pierdut zece milioane de euro.

holzindustrie schweighofer“Am făcut o mare greşeală să investesc în energie alternativă în România. Dacă nu se întâmplă nimic cu schimbarea legii voi închide unităţile din România şi ne mutăm în Cehia. Nu pot pierde bani încă un an aici”, a spus Schweighofer.

În total,  Schweighofer a investit 50 milioane euro în instalaţiile de biomasă din România.

Holzindustrie Schweighofer are o fabrica de biomasă în Rădăuţi, judeţul Suceava şi doua în Sebeş, judeţul Alba.

Deşi anunţase noi investiţii de 50 de milioane de euro în proiecte de cogenerare, Schweighofer spună că nu va mai investi niciun euro în România.

Schweighofer Holzindustrie este cel mai mare jucător de pe piaţa lemnului din România, fiind acuzat recent că a achiziţionat materie primă ilegală.

Compania austriacă se bucură şi de un sprijin nesperat. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a refuzat recent să promulge legea aprobată de Parlament de modificare a Codului Silvic, invocând un argument similar companiei austriece. Un grup de deputaţi şi senatori PSD, PC şi UDMR a iniţiat un proiect de lege aducând mai multe amendamente. În mare, acestea urmăreau protejarea pădurilor virgine şi descurajarea exploatărilor haotice, autorizând Jandarmeria să controleze transporturile de buşteni. În plus, un amendament la lege prevedea stabilirea unui prag maxim de 30% la achiziţia sau procesarea de masă lemnoasă şi dreptul de preempţiune pentru producătorii locali din industria mobile. Holzindustrie Schweighofer, principalul jucător de pe piaţa lemnului a cerut printr-o scrisoare să se renunţe la acest amendament. Parlamentarii nu au ţinut cont de mesajul austriecilor şi au votat amendamentul. Surpriză, preşedintele Iohannis a întors legea având acelaşi punct de vedere cu compania, cerând scoaterea din actul normativ a pragului de 30% şi eliminarea preempţiunii pentru fabricile de mobilă pe motiv că legea ar fi de natură să limiteze concurenţa şi să creeze pe piaţă avantaje arbitrare.

Schweighofer Holzindustrie şi Klaus Iohannis au cel puţin un lucru comun: limba germană.

 

 

Taguri: , , , ,

Articole asemanatoare

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.