Medi și puiul de lăstun

Medi, cu ochiul sticlos şi clonţul ei mare cât veacul, trăncăneşte despre moarte şi viaţă puiul de lăstun aşteaptă lămurirea.

Ultimul jucător al Ripensiei a plecat puţin

Gheorghe Glisici, extrema stânga a juniorilor Ripensiei Timişoara, a plecat să reîntregească echipa celestă. A fost ultimul supravieţuitor al epocii când cluburile româneşti jucau de la egal la egal cu marile formaţii europene.

Italia sub zodia celor “5 stele”

Mişcarea “5 stele,” ultranaţionalistă, înfiinţată în anul 2009 de comediantul italian Beppe Grillo,  a obţinut ieri, conform Exit-Poll-urilor, 29% din sufragiile alegătorilor din cizmă.

Ruga lui Ezicăprar

Penalii scoate-i la raport, femeie, cu denunţuri scrijelite pe beţe de cort, adu-i ruşinaţi în lanţuri,

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

Mămăliga explodează doar cu gaz de şist

22 de ani. Atât i-a trebuit României. De la momentul de graţie al Proclamaţiei de la Timişoara la cel de dizgraţie al Proclamaţiei de la Bârlad. Atunci se invocau divinele drepturi capitaliste.  Poporul adunat în Piaţa Revoluţiei făcea rugăminţi de coborârea în lumea greşiţilor a cuvioaselor odoruri din partea investitorilor. Acum, iacă poarca: Trei mii de răzeşi s-au adunat “pi şientrul târgşorului, văleu”, pentru a ridica vocea în contră – sau incontro – ca nu mai ştiu co mo si cheamă – cotropitorilor de la Chevron:  “Noi, locuitorii municipiului Bârlad, reuniţi în Piaţa Civică alături de reprezentanţi ai cetăţenilor din celelalte localităţi ale judeţului Vaslui protestăm împotriva explorării/exploatării gazului de şist prin metoda fracturării hidraulice a rocilor, metodă neconvenţională şi poluantă.”Şe grăieşti, maică? Păi, zisă-i că-i rupt chişoru’, sări o dulamă cu viers de Coana Chiriţa la Tutova, pe obşinile… Stai, Merţedeso! Ţipă Pardesista cu ghioc. Şi ce mai zarvă în târg. S-au scos prapurii şi sfintele moaşte. Moroii fură înţepaţi la inimă, încă şapte zile de post. De la lăsatul de peşte, la lăsatul de gaz. Şisto! Şe ai bre? “Nu ţî ghini?” “Şezi şî nu ti ocârî!” părea vocea Parascoveniei din colţ, dar nu “se aude ghini.” Gâlceavă, ce mai.

“Să punim mâna pi coase ca la Flămânzi!” striga un bătrân. Era mai mult toiag decât suflet. Dar îngâna! Şi blestema! “Tu Ştefane… la Putna …nu mai sta…!” voia profa de sport să recite din Eminescu dar uită continuarea.

“Ne iau aurul şi acum şi gazul?” Toţi în cor: “Pe aşii nu se trece!”

În zi de smoală şi pizmă, înaintau mulțimile negre, gloata, ca lupii flămânzi, în contra eunucului Soliman Paşa acum american, de ziceai că-i Ştefan în luptă la Podul Înalt, doar mlaştina-i acum betoane, dar “vitejia-i, coaie.” Vorba unui băiet venit de la oraş. Şi m-am întrebai? Cum se zice corect: “Pană di vulpi la pălărie sau pi pălărie?” “Taşi, mă că mă-ncutremur!” zicea altul.

Alai de logofeţi, ispravinci domneşti, coconi şi buciumi de jale. Lor li s-au arătat semnele Potopului de Annanuki ecologişti.

“Păi, pi buni, să vină aliotmanul să ne prăvale ţarina?” “Păi, dreptu-i?” întreba o femeie cu figură de navetistă. La toată floarea răzeşilor s-au adunat clăcaşii şi au zbuciumat cu osândă piaţa, “că doar îi vreme de obidă!”

Nu vin ei să ne cutremure cu gazu’ ila.” Brăila, mamă! “Stai oleacă!” Şi nu se mai auzea om cu om pentru că duduia ecologistă urla în franţuză de la staţie. Ila e şi un cititor de cărţi.

După o jumătate de zi de proteste, cu mic cu mare, ca la defilare bârlădenii s-au întors gălbejiţi, dar negazaţi, acasă la o porţie de barabuli batuşiti! Li s-a nărăvit glanda eco, să nu mai zică cineva că mămăliga nu explodează …din şisturi prin fracturare.

Poporul bârlădean a dat piept capitalismului înfracturat şi mai făcu un act de vitejie. Merită o samahoancă şi o psaltire.

Să scoată soboarele de preoţi şi moaştele spre închinăciune. Dă bădie cuşma de năsălie, că nu-i di şagă!

 

 

Taguri: , , , , ,

Articole asemanatoare

Commentarii (7)

 1. Mar 23, 2012

  pastel

  Iti trebuie un control medical! Exploatarea gazelor de sist este contestata chiar la americani, acasa. Ridiculizarea nu vine din intelepciune. Ramura de sus poate sa fie mai fragila, se poate rupe. Aroganta poate distruge demnitatea.

 2. Mar 23, 2012

  Ingineru

  D-le Marius,
  Intr-adevar, raul se propaga singur. Nu cred ca mai e nevoie sa-l promovezi si d-ta.
  Mai bine (sic!) pune si fa 4 clase ca sa afli ce e cu exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica, pana nu-ti explodeaza franzela (ca mamaliga e la Barlad) in ochi.
  Lasa pe cei informati sa vorbesca.
  Cat despre d-ta, daca taceai, folozof ramaneai.
  Toate cele bune.

 3. Mar 23, 2012

  dave

  esti criminal amice. citesc articolele tale de ceva vreme si nu inceteaza sa ma uimeasca. daca am crezut ca pe tema “rosia montana” esti “direct interesat” deja la momentul actual imi dau seama ca esti doar foarte inchistat in ideile tale.

 4. Mar 23, 2012

  Tudorache Gabriela

  Buna ziua,

  Ma iertati ca va deranjez .Vin cu rugamintea la d-voastra sa scrieti un articol pe blogul d-voastra si sa distribuiti mai departe pe facebook despre mama mea, Gabriela Tudorache care este foarte bolnava . Este diagnosticata cu meningiom , o tumoare cerebrala care i-a afectat vederea si trebuie sa se opereze cat mai repede la o clinica din Germania unde ni se cere 35 000 EUR plus cheltuieli de cazare si transport .

  Viata si vederea ei depind de aceasta operatie , iar mie si fratelui meu ne este foarte greu sa o vedem cum indura zilnic cumplitele dureri de cap si ametelile .Timpul nu ne permite sa asteptam si va rugam sa scrieti un articol despre cazul ei . Mai multe detali le gasiti pe http://gabrielatudorache.blogspot.com/. Sau ne puteti contacta la nr de tel. 0724342082. Va rugam , daca sunteti de acord sa ne lasati si un raspuns .
  Va multumesc din inima pentru sprijinul acordat.

  dumitru_gabriela31@yahoo.com

 5. Mar 23, 2012

  pase scurte

  ne mai trebuie inca 20 de ani sa invatam ce inseamna capitalismul cu adevarat

 6. Mar 25, 2012

  tataie

  Vad ca te pricepi nu doar la beneficiile aduse de cianura ci si in general, la orice metoda de exploatare geologica. Ai citit ceva din ce scriu “beneficiarii” din SUA despre fracking si consecinte?!?!
  Intai citeste si dupa aia fa misto de graiul moldovenesc.
  Nu ai nici o grija, nu vine nici o companie din asta in Romania pentru acte de caritate, au mirosit ca aici, la fel ca in Africa, cu cateva spagi, se imbogatesc fara sa ii verifice nimeni la respectarea legilor, protectia mediului si alte fleacuri.
  Metodele pe carele folosesc in Romania, nu tin in nici o alta tara europeana, nicaieri nu au bafta unei administratii asa de corupte, a unui sistem legislativ total ineficient si a unor cozi de topor din presa, care pentru cativa dolari sa-si vanda bunicii cu tot cu cimitir.

 7. Dec 14, 2013

  Max

  URGENT: Apa fracturata – de 10 ori mai sarata decat apa marii.
  Peste 10 ani ne vom omori pentru apa?

  Aceasta este o atentionare foarte urgenta!
  Apa fracturata e de 10 ori mai sarata decat apa marii! NU SE POATE BEA!
  Repet: Apa fracturata e DE 10 ORI MAI SARATA DECAT APA MARII! Nu se poate bea!
  Repet: Apa fracturata e de 10 ori mai sarata decat apa marii! NU SE POATE BEA!
  Cine va aduce apa de baut taranilor de pe 70% din suprafata Romaniei si de unde?
  Cu ce costuri de transport si la ce pret?
  Ce vor bea animalele?
  Recoltele cresc udate cu apa sau cu saramura de acizi?
  Sunteti mai destepti decat mine! Interesati-va si voi!
  Haideti sa oprim nebunia asta!

  VA IUBESC PE TOTI!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.