Medi și puiul de lăstun

Medi, cu ochiul sticlos şi clonţul ei mare cât veacul, trăncăneşte despre moarte şi viaţă puiul de lăstun aşteaptă lămurirea.

Ultimul jucător al Ripensiei a plecat puţin

Gheorghe Glisici, extrema stânga a juniorilor Ripensiei Timişoara, a plecat să reîntregească echipa celestă. A fost ultimul supravieţuitor al epocii când cluburile româneşti jucau de la egal la egal cu marile formaţii europene.

Italia sub zodia celor “5 stele”

Mişcarea “5 stele,” ultranaţionalistă, înfiinţată în anul 2009 de comediantul italian Beppe Grillo,  a obţinut ieri, conform Exit-Poll-urilor, 29% din sufragiile alegătorilor din cizmă.

Ruga lui Ezicăprar

Penalii scoate-i la raport, femeie, cu denunţuri scrijelite pe beţe de cort, adu-i ruşinaţi în lanţuri,

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

Cum văd Irma néni creşterea economică şi Moş Laie, Unirea?

Irma-neni e încă o femeie în putere. Are grijă de gospodăria sa dintr-un sat din Harghita. Copiii-s duşi în Germania la muncă. Creşte găini de ouă. Acum nu mai are decât 80 de găini. Ouă mai puţine dau iarna.

Cum a prins-o creşterea economică? Vindea ouăle cu 50 de bani. În toamnă le-a dat cu 70 de bani. Pensia i s-a mărit cu o sută de lei. Din vânzarea ouălor a avut un venit suplimentar, faţă de 2016, cu 2400 de lei. Şi-a făcut calcule.

Kati IstvanCe va face cu banii în plus?

A auzit că brahmele fac mai multe ouă. Cocoşi are destui. Vrea să-şi ia la primăvară o sută de pui. Din excedentul bugetar crede că va repara gardul şi va pregăti pentru anul 2019 două coteţe noi.

gaina 3Dar i s-au scumpit lemnele şi curentul. Prevăzătoare, l-a trimis pe Istvan din toamnă în pădure să aducă mai multe lemne. Are pentru toată iarna.

De abia aşteaptă să se facă primăvara. Să-şi mărească parcul galinaceic.

Ce zice despre autonomia maghiară a celor trei scaune? Nu e decât “o politika botrány” (ceartă politică între politiceni?) Se consideră harghiteană.

kati gaini

"Itt maradok". Spune la toată lumea. Nimeni nu i-a reproşat că nu ştie limba română. 
Limbă pe care o înţelege, dar nu o vorbeşte. 

Într-un sat moldovenesc de după munte, suta de lei în plus la pensie nu îi ajunge lui Moş Laie. Se vaită că s-a scumpit motorina, dar el merge numai cu bicicleta, că nu a mai primit ajutorul social. Dar se descurcă. Stă mai mult la birt şi-şi ia rachiu pe caiet. Când vine pensia jumătate o dă birtaşului. Nu-i pasă de Unirea cu Basarabia. El cere un coniac “Unirea” celui care-l chestionează. El ştie că orice sondaj se plăteşte.

Mindenki másképp csinálja.

Două lumi diferite, aceeaşi ţară.

La Centenar.

Taguri: , , , , , , ,

Articole asemanatoare

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.