Medi și puiul de lăstun

Medi, cu ochiul sticlos şi clonţul ei mare cât veacul, trăncăneşte despre moarte şi viaţă puiul de lăstun aşteaptă lămurirea.

Ultimul jucător al Ripensiei a plecat puţin

Gheorghe Glisici, extrema stânga a juniorilor Ripensiei Timişoara, a plecat să reîntregească echipa celestă. A fost ultimul supravieţuitor al epocii când cluburile româneşti jucau de la egal la egal cu marile formaţii europene.

Italia sub zodia celor “5 stele”

Mişcarea “5 stele,” ultranaţionalistă, înfiinţată în anul 2009 de comediantul italian Beppe Grillo,  a obţinut ieri, conform Exit-Poll-urilor, 29% din sufragiile alegătorilor din cizmă.

Ruga lui Ezicăprar

Penalii scoate-i la raport, femeie, cu denunţuri scrijelite pe beţe de cort, adu-i ruşinaţi în lanţuri,

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

Cum a îmblânzit Regina Maria “Tigrul” Franţei?

 

Era prin 1919, după Marea Unire. Primul război mondial se terminase. Românii cuceriseră Budapesta decimată de bolşevicii lui Bela Kun. Iuliu Maniu conducea garnizoana de apărare a Vienei. Deşi biruitori în lupte, marile puteri nu recunoşteau graniţele noului stat român. Ion Brătianu eşuase în negocierile pentru semnarea Tratutului cu Puterice Centrale. Prinţul Barbu Ştirbei i-a recomandat Regelui Ferdinand să o trimită pe Regina Maria. Zis şi făcut. 

La începutul lui martie 1919, Suverana României a ajuns la Paris. S-a cazat la Ritz, în Place Vendome. Gazdele au arborat tricolorul românesc  la intrare. Sute de oameni au venit să o aclame pe frumoasa Regină. Nici nu s-a cazat bine că i-a şi scris un bileţel lui Clemenceau. “De când o Regină trebuie să invite un prim ministru la masă?” Scurt şi la obiect. În două ore taciturnul premier al Franţei era deja la masă cu Suverana României. Acesta nu dorea să recunoască pretenţiile teritoriale ale României.  I-a spus Suvernaei că şi celelalte ţări au dreptul să-şi ia partea leului. La care Regina Maria a replicat tăios: “păi de aia am venit la tigru, verişorul leului”. Atmosfera s-a destins imediat. A doua zi reconoaşterea frontierelor româneşti (cele mai întinse din istorie n.a.) s-a oficializat.

Taguri: , , ,

Articole asemanatoare

Comentariu (1)

  1. Oct 5, 2011

    Nume

    Ceea cea facut Suverana României trebuie spus cã este un act de mare onoare pentru noi romînii; Asa cã trebuie scris cu litere de aur acest articol.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.