Medi și puiul de lăstun

Medi, cu ochiul sticlos şi clonţul ei mare cât veacul, trăncăneşte despre moarte şi viaţă puiul de lăstun aşteaptă lămurirea.

Ultimul jucător al Ripensiei a plecat puţin

Gheorghe Glisici, extrema stânga a juniorilor Ripensiei Timişoara, a plecat să reîntregească echipa celestă. A fost ultimul supravieţuitor al epocii când cluburile româneşti jucau de la egal la egal cu marile formaţii europene.

Italia sub zodia celor “5 stele”

Mişcarea “5 stele,” ultranaţionalistă, înfiinţată în anul 2009 de comediantul italian Beppe Grillo,  a obţinut ieri, conform Exit-Poll-urilor, 29% din sufragiile alegătorilor din cizmă.

Ruga lui Ezicăprar

Penalii scoate-i la raport, femeie, cu denunţuri scrijelite pe beţe de cort, adu-i ruşinaţi în lanţuri,

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

Casa Regală se luptă cu “Genitivul” gramaticii limbii române, nu cu Roşia Montană

Casa Regală, una dintre cele mai prestigioase instituţii publice româneşti, mai face şi greşeli. Un comunicat remis mass-media româneşti titrează:

Continuitatea și identitatea Roșiei Montană

În gramatica limbii române, Genitivul la substantive este cazul care subordonează un nume faţă de un alt termen regent nume: cămaşa băiatului, directorul şcolii, crengile copacului. Din punct de vedere formal, genitivul, de cele mai multe ori, este omonim cu dativul. Se deosebeşte de acesta prin utilizare (admite prezenţa prepoziţiilor, în ce priveşte topica, este postpus verbului) şi prin valorile exprimate.
MODIFICAREA FORMEI UNUI SUBSTANTIV PENTRU A ÎNDEPLINI O FUNCŢIE SINTACTICĂ SE NUMEŞTE DECLINARE.

În cazul folosirii substantivului “Roşia Montană”, la genitiv, declinarea corectă este “Roşiei Montane.”

În limba română mu se scrie “Continuitatea şi identitatea Familiei Regală”

Sigur că nu poate fi acuzat Regele, bun vorbitor al limbii române, de această greşeală gramaticală, cum nu i se poate  reproşa Majestaţii Sale, de-o probitate morală ireproşabilă, vreo vină faţă de greşeala Irinei de-a neglija legislaţia americană în luptele de cocoşi.

Deşi există suficienţi translatori, Principesa Margareta nu a înţeles Proiectul Roşia Montană şi s-a pronunţat ca atare asupra evenimentelor acestor zile.

Poziţia Alteţei Sale nu cred că este asumată şi de Majestatea Sa Regele Mihai care s-a pronunţat încă din anii 1990 pentru aducerea investitorilor străini şi continuă linia politică a lui Carol l, care a reuşit să construiască România modernă apelând la cei mai buni arhitecţi ai lumii, cele mai performante companii de construcţii ale Europei etc.

Iată comunicatul. Un biroul de presă eficient ar fi corectat textul (orice editor putea să-l facă)

Virtuțile și personalitatea identitatea Roșiei Montanăe își trag seva din destinul ei său aproape unic. Așezarea posedă o tradiție bi-milenară, iar uimitoarele sale galerii, păstrate în vremede-a lungul veacurilor, vorbesc despre epoca daco-romană, despre cea medievală și despre cea modernă.

 

Dar Roșia Montană are o frumusețe naturală și o tradiție vie, valori  care sălășluiesc deopotrivă în armonia naturii și în sufletele și mințile oamenilor care o locuiesc.

 

 

Multe sunt motivele pentru care Roșia Montană ar trebui să fie un exemplu de conectare (se foloseşte doar la dispozitive electrice) comuniune, armonie, prosperitate și un model de dezvoltare europeană din al Mileniului III. Din păcate, felul în care ținutul a fost tratat în ultimii patruzeci de ani a atentat serios la prezentul și viitorul lui. (reformulare:
Din păcate, prin modul iresponsabil cum a fost exploatat în ultimii patruzeci de ani s-au adus grave atingeri prezentului și viitorului său.)

 

 

Casa Regală a României, instituţie care a fost martora directă a prăbușirilor identitare, instituționale și economico-sociale din a doua jumătate a secolului trecut, nu are cum să fie indiferentă la drumul Roșiei Montană în viitor viitorul Roşiei Montane. Alături de Academia Română, de Bisericile Ortodoxă și Catolică și de societatea civilă, Familia noastră va sprijini, în orice fel posibil, salvgardarea apărarea și înflorirea virtuților și valorilor Roșiei Montană e, așa cum s-au dăltuit ele timp de două mii de ani.

 

Nu sună mai bine aşa?

Virtuțile și  identitatea Roșiei Montane își trag seva din destinul său aproape unic. Așezarea posedă o tradiție bi-milenară, iar uimitoarele sale galerii, păstrate de-a lungul veacurilor, vorbesc despre epoca daco-romană,  cea medievală și  cea modernă.

Dar Roșia Montană are o frumusețe naturală și o tradiție vie, valori  care sălășluiesc deopotrivă în armonia naturii și în sufletele și mințile oamenilor care o locuiesc.

Multe sunt motivele pentru care Roșia Montană ar trebui să fie un exemplu de comuniune, armonie, prosperitate și un model de dezvoltare europeană  al Mileniului III. Din păcate, prin modul iresponsabil cum a fost exploatat în ultimii patruzeci de ani s-au adus grave atingeri prezentului și viitorului său.

Casa Regală a României, instituţie care a fost martora directă a prăbușirilor identitare, instituționale și economico-sociale din a doua jumătate a secolului trecut, nu are cum să fie indiferentă la  viitorul Roşiei Montane. Alături de Academia Română, de Bisericile Ortodoxă și Catolică și de societatea civilă, Familia noastră va sprijini, în orice fel posibil,  apărarea și înflorirea virtuților și valorilor Roșiei Montane, așa cum s-au dăltuit ele timp de două mii de ani.

 

 

Taguri: , , ,

Articole asemanatoare

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.