Medi și puiul de lăstun

Medi, cu ochiul sticlos şi clonţul ei mare cât veacul, trăncăneşte despre moarte şi viaţă puiul de lăstun aşteaptă lămurirea.

Ultimul jucător al Ripensiei a plecat puţin

Gheorghe Glisici, extrema stânga a juniorilor Ripensiei Timişoara, a plecat să reîntregească echipa celestă. A fost ultimul supravieţuitor al epocii când cluburile româneşti jucau de la egal la egal cu marile formaţii europene.

Italia sub zodia celor “5 stele”

Mişcarea “5 stele,” ultranaţionalistă, înfiinţată în anul 2009 de comediantul italian Beppe Grillo,  a obţinut ieri, conform Exit-Poll-urilor, 29% din sufragiile alegătorilor din cizmă.

Ruga lui Ezicăprar

Penalii scoate-i la raport, femeie, cu denunţuri scrijelite pe beţe de cort, adu-i ruşinaţi în lanţuri,

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

Adrian Năstase i-a stricat filmul lui Traian Băsescu

Nici nu vreau să mă gândesc cum ar fi fost luat cu asalt Cotroceniul în cazul în care Adrian Năstase murea noaptea trecută. Spre norocul lui Băsescu, fostul prim ministru a supraviețuit tentativei de sinucidere. Filmul, regizat de serviciile speciale ale președintelui, urmărea un moment culminant. Arestarea unui lider important al actualei puteri ca o lovitură letală dată USL. 

Încă din campania electorală din anul 2004, candidatul Alianței DA PNL-PD, Traian Băsescu, a promis că nu se va lăsa până nu-l va vedea terminat pe Adrian Năstase. Ajuns președinte al României, s-a ținut de cuvânt. Cu ajutorul Monicăi Macovei, ministrul justiției acelor vremi și cu largul concurs al Laurei  Codruța Kövesi, procurorul general, l-a târât prin instanțe peste șase ani. Acum, cu ajutorul unor judecători obedienți plagiatoarei nepedepsite, a obținut sentința definitivă. Condamnarea lui Adrian Năstase la doi ani de închisoare, cu executarea pedepsei. Prin această acțiune a deschis Cutia Panodorei. Se spune, printre români, că “cine sapă groapa altuia cade singur în ea” sau “cine scoate sabia de sabie va muri.” Nu e pentru cine se potrivește, e pentru cine se nimerește. Nu-l văd pe Traian Băsescu să sfârșească într-o sinecură. De acum, Intifada are o cale deschisă. Greu a fost începutul. A mai pregătit el o cursă adversarilor cu “uninominalul pur” și și-a aruncat propriul partid într-o situație critică. La limita intrării în Parlament la viitoarele alegeri.

Revenind la acțiunea de ieri, totul pare dintr-un film bine regizat cu pelicule succesive. Doar un naiv poate crede că întâmplător a ajuns în presa occidentală așa-zisul plagiat al lui Ponta, simultan cu protestul papionarzilor. Urma lovitura de grație dată USL, prin arestarea liderului Adrian Năstase. Cel puțin șase luni până la alegeri, președintele-jucător ar fi purtat în trimf media imaginile “încătușatului.” Cu acuza că “ăștia sunt conducătorii de azi ai României”. Scenariul era scris. Altfel nu se explică mesajul dat pedeliștilor: “Stați liniștiți!”

Prin tentativa de sinucidere, Adrian Năstase a încurcat socotelile. S-au stârnit nu numai mari dezbateri naționale, dar s-au provocat mari emoții. De acum, fostul premier va poza în victimă. Ceea ce nu convine planului prezidențial de discreditare a opoziției ajunsă la putere prin forfaitul PDL. Numai neinstruiții au putut să-l considere pe Traian Băsescu mort politic. El are încă suficientă putere în stat.  Controlează SIE, STS, SPP și o halcă bună din justiție. Va schimba strategia. Are suficenți pioni. Și președintele e un mare jucător de șah, dar și de poker.

Întâmplarea nefericită de ieri, i-a încurcat planul. Dar omul are instituții, resurse și nu duce lipsă de idei. Maleficul din el va mai scorni acțiuni negative, dar nu cu mâna lui. E prea puternic animalul politic să greșească. Așa că, în condițiile în care i s-au pregătit condițiile parlamentare pentru suspendare, practic acțiunea pare imposibilă. Nu face nimic rău cu mâna lui. Are suficiente obediențe. Pe termen scurt menține echilibrul luptei ascunse între palate, dar pe termen lung va sfârși prost. Și cine va mai sta să-i plângă de milă? Elena Udrea? Băsiștii? Va găsi ce a căutat. Soluția finală. Sinuciderea?

P.S. În anii în care am lucrat prin diferite guverne am înțeles cu greu de ce noii miniștri nu dădeau în gât pe “foștii”. Era o lege nescrisă. Dar acum răzbunarea, vechiul kanun balcanic, se ve reintepreta. Cine nu recunoaște că Traian Băsescu e un animal politic e dus cu pluta.

 

 

Taguri: , , , ,

Articole asemanatoare

Comentariu (1)

  1. Jun 21, 2012

    Cosmin Pacuraru

    Marius, draga! Noi murim de foame si Nastase are case scumpe, masini lucsoase, avere de boier, ce mai … si il plangem stiind ca din salariu de bugetar nu se poate face nimic? A furat de pe undeva, justitia l-a prins cu ceva, poate un kkt, dar a furat! Hai sa fim seriosi si sa nu-l jelim ca spalatorii de cadavre din televiziuni!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.