Medi și puiul de lăstun

Medi, cu ochiul sticlos şi clonţul ei mare cât veacul, trăncăneşte despre moarte şi viaţă puiul de lăstun aşteaptă lămurirea.

Ultimul jucător al Ripensiei a plecat puţin

Gheorghe Glisici, extrema stânga a juniorilor Ripensiei Timişoara, a plecat să reîntregească echipa celestă. A fost ultimul supravieţuitor al epocii când cluburile româneşti jucau de la egal la egal cu marile formaţii europene.

Italia sub zodia celor “5 stele”

Mişcarea “5 stele,” ultranaţionalistă, înfiinţată în anul 2009 de comediantul italian Beppe Grillo,  a obţinut ieri, conform Exit-Poll-urilor, 29% din sufragiile alegătorilor din cizmă.

Ruga lui Ezicăprar

Penalii scoate-i la raport, femeie, cu denunţuri scrijelite pe beţe de cort, adu-i ruşinaţi în lanţuri,

Cruduţa şi Marele Urs

Cruduța era un vrej în pădure. Licuricii și fluturii de noapte au vegheat-o. Unchiul Sam, stăpânul pădurii, a avut grijă ca ea să fie udată, tunsă, frezată și pregătită pentru ziua venirii Marelui Urs. Te-ai fi așteptat să i se citeşte

298 de ani de călătorie în spilhosen. Din Bavaria, în Banat şi înapoi

 

Proiect editorial

Antologie de poezie bănăţeană

De ce acest proiect? Pentru că se apropie aniversarea a 300 de ani de când nemţii au colonizat Banatul. Împreună cu Gogu Lână vom realiza o antologie de poezie bănăţeană despre chirvaiurile uitate, rugile din satele de pustă, despre cuină şi spilhosenii copilăriei, despre moşiile bunicilor, ringhişpiluri şi alte comedii rămase în tradiţia locului. Selectăm 140 de poeme ale poeţilor bănăţeni, indiferent de etnie. În acest sens, am realizat un mic îndreptar (punctaj) pentru alegerea celor mai bune creaţii. Ne dorim să stimulăm imaginaţia creatorilor din Banat cu teme de genul:

> Ce ar fi Piaţa Unirii din Timişoara fără Domul catolic

> Porţile germane

> Lindenfield, satul părăsit de nemţi

> Weimerul lui  Liszt şi Timişoara iubitei lui Bethoven

> Bisericile cu fortificaţii

> Dunărea de la Pădurea Neagră la Marea Neagră

> Şvabii şi românii

> Tradiţii, obiceiuri, bucătărie, legende germane

> Pita de Pecica, magiunul de Aldeşti, mierea ecologică de  Buteni, plăcinta de la Turnu, cremşnitul de Niţchidorf, chirvaiul la Tomnatic, ringhişpilul din Bethausen.

>  Şvabii şi turcii

lindenfieldAm dori ca temele să fie aceleaşi şi pentru poeţii germani pe care îi vom aduce la Lindenfield. Să tragem un chirvai!

HerbertWerner Mühlroth, colaborator alFrank & Timme”, va traduce poemele românilor în limba germană.

 

 

Taguri: ,

Articole asemanatoare

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.